01 nov 2019 – Stijlkwestie

Iedere spreker heeft zijn eigen stijl. Dat mag ook. Het zou saai zijn als alle woordvoerders of openbaar sprekers alles exact op dezelfde manier zouden doen. Net als veel andere woordvoerders heb ook ik mijn vaste gewoonten over de manier waarop ik praat wanneer ik mijn opdrachtgever vertegenwoordig.

In goede mediatrainingen leer je niet wat de trucjes zijn, maar leer je nadenken over hoe jij overkomt, wat je sterke en minder sterke communicatieve punten zijn. Uit je hoofd geleerde zinnetjes en formules zijn slaapverwekkend en dragen zelden bij aan het effectief overbrengen van een boodschap.

Juist de manier waarop je spreekt, en hoe dicht die manier bij jou als persoon staat, bepaalt hoe geloofwaardig je bent. En dat is weer van doorslaggevend belang voor de mate waarin je effectief communiceert.

Politici werken meestal ook aan zo’n stijl, een eigen manier van praten. Daar kan je met wat training wel wat aan schaven, maar ook voor hen geldt dat het bij hun persoonlijkheid moet passen om zich op een bepaalde manier uit te drukken.

Het is altijd interessant om te vergelijken hoe sprekers hun boodschap brengen. En dat deed ook de Amerikaanse talkshowhost Jimmy Kimmel in een filmpje dat al een paar dagen viraal is op alle social media. Kijk zelf maar. Ongeacht wat je van beide heren of hun mededelingen vindt, zegt het alles over hun beider persoonlijkheden. Kwestie van stijl…

Het is bedoeld als comedy, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in communicatie is het bijzonder nuttige leerstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *