08 dec 2023 – Democratie

Geert Wilders is aan een pittige missie begonnen. Hij wil premier worden van een kabinet, waarvan ten minste twee partijen moeite hebben met zijn standpunten. Nu is dat niet zo gek, want natuurlijk zijn partijen het altijd over allerlei onderwerpen oneens. Maar in dit geval gaat het om de fundamenten van onze rechtsstaat, zei Pieter Omtzigt.

In de campagne liet de PVV-leider al weten bereid te zijn om sommige opvattingen in de ijskast te zetten. Een bijzondere strategie, maar wel een winnende strategie, zo is gebleken.

Probeerden de partijen voor de verkiezingen nog de verschillen te benadrukken, nu zien we steeds politici die zich enorm inspannen om de overeenkomsten aan te tonen. De VVD voert daarbij een doorzichtige tactiek: alsmaar roepen dat je niet wil meedoen totdat Wilders zoveel concessies heeft gedaan dat je – zogenaamd met tegenzin – toch gaat meedoen. Of ben ik te cynisch en is de weerzin van de VVD alleen maar gebaseerd op de droeve ervaring van het kabinet Rutte I, toen er voor het eerst werd samengewerkt met de PVV. Nou ja… samen…

Democratie kent verschillende verschijningsvormen en die van ons is een coalitie-democratie. Onvermijdelijk brengt dat mee, dat politici zich voor en na de verkiezingen anders moeten gedragen. Anders moeten communiceren.

Dat hoeft niet overal. Putin kondigde vandaag aan dat hij kandidaat is voor de presidentsverkiezingen in maart komend jaar. Die kan voor en na de verkiezingen gerust hetzelfde zeggen. Hij wint toch wel – alle potentiële tegenstanders wonen ondertussen al in een gevangenenkamp ver van Moskou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *