22 sep 2023 – Maanziek

Heeft de mens in juni 1969 voet gezet op de maan? Regelmatig blijkt dat er toch nog steeds mensen zijn die serieus denken dat het niet gebeurd is. Of dat 11 september door de Amerikaanse overheid is bedacht.

Zelfs in het debat deze week in de Tweede Kamer, de Algemene Beschouwingen kwam het aan de orde. FvD voorman Baudet gaf aan – daartoe geprovoceerd door PVV’er Wilders – dat hij niet gelooft dat er ooit mensen op de maan waren. Wilders’ reactie was grappig: “U bent echt op weg naar de maan.” Een mooie verwijzing naar het woord lunatic, letterlijk ‘maanziek’ maar het betekent vooral: knettergek.

De overtuiging dat wetenschappers samenzweren tegen ‘het volk’ en dat hun onderzoekingen leiden tot conclusies die iedereen zonder al te veel kennis van zaken gewoon kan ontkennen – “dat is maar een mening” – lijkt toe te nemen.

Ik vind dat zorgelijk. Want ik weet niet waar het eindigt als grote groepen mensen de overheid niet meer geloven, de wetenschap niet meer geloven en achter de eerste de beste die iets vergelijkbaars beweert aan willen lopen.

Dat tij lijkt behoorlijk lastig te keren. We lijken nu vooral – en steeds harder – “welles” en “nietes” tegen elkaar te roepen. De communicatielijnen tussen de complotdenkers en de rest van Nederland lijken wel doorgesneden: we luisteren helemaal niet meer naar elkaar. Op die manier ontstaat er een maatschappelijke tweedeling, die steeds moeilijker te overbruggen is. En van de geschiedenis hebben we geleerd dat zo’n soort tweedeling doorgaans geen goed recept is voor een samenleving.

Reacties zijn gesloten.