01 sep 2023 – Machismo

Ik kan op de website van de RFEF niet vinden wie de woordvoerder is, of hoe men die zou kunnen bereiken. Maar hoe dan ook, ik ben niet erg jaloers op diegene. Want zij of hij wordt ongetwijfeld verscheurd tussen twee kampen binnen RFEF. En ga dan nog maar eens een potje goed woordvoeren.

De RFEF, dat is de Spaanse voetbalbond. Aan de ene kant heb je de mensen die het opnemen voor Luis Manuel Rubiales BĂ©jar, de voorzitter. Hij en degenen die hem steunen vinden dat je een voetbalster, die net wereldkampioen is geworden, best even ongevraagd vol op de mond kan zoenen. Een beetje machismo, dat moet toch kunnen. En het was maar een kusje, kom op.

Het andere kamp, waaronder een groot aantal prominenten in het Spaanse mannen- en vrouwenvoetbal vinden dat een kus op de mond toch echt iets is waar twee mensen het vooraf over eens moeten zijn. Een man met een hoop macht in het Spaanse voetbal kan niet zomaar een voetbalster beetpakken en een kus opdringen. Geen enkele man, trouwens. Dat is niet woke, dat is een kwestie van fatsoen.

Als woordvoerder wil je nooit iets onverdedigbaars verdedigen, maar aansluiten bij opvattingen die door iedereen worden begrepen.

Het bestuur van RFEF heeft Rubiales deze week gevraagd om op te stappen (hij is slecht voor het imago van de bond), maar hij spartelt nog even tegen. Lastig voor die woordvoerder, want op dit moment is Rubiales dus nog de baas. Welke woordvoeringslijn kies je dan?

Reacties zijn gesloten.