15 sep 2023 – Tweet

“De kortste Haagse carrière ooit.” Met die woorden nam de nieuwe woordvoerder van Omtzigts partij NSC, Onno Aerden al op zijn eerste dag afscheid. Meer precies, hij werd er door Omtzigt uitgegooid nadat bleek dat diezelfde Aerden in het verleden lelijke dingen had getwitterd over Caroline van der Plas.

Of het echt de kortste Haagse loopbaan ooit is, weet ik niet: ik denk dat Philomena Bijlhout ook een indrukwekkende gooi naar dat record heeft gedaan in 2002.

Als woordvoerder kom je wel eens in de knel tussen de opvattingen van je werk- of opdrachtgever en je eigen opvattingen. De kunst is om die twee zaken zo goed mogelijk te scheiden. En wat je in ieder geval niet moet doen is om je heen trappen en mensen beledigen.

Ik ben zelf woordvoerder en spreek voor mijn opdrachtgevers altijd zo goed als ik kan. Het gebeurt wel eens dat de dingen die ik daar zeg, niet overeenkomen met mijn persoonlijke opvattingen. Evenzo ben ik gemeenteraadslid en in die hoedanigheid zeg ik wel eens iets dat niet in lijn is met de opvattingen van mijn opdracht- of werkgevers. Ik geef direct toe dat het lastig kan zijn, maar nogmaals, als je in beide hoedanigheden niet beledigt en je argumenten altijd zo goed mogelijk onderbouwt, is het wel te doen.

De tweet waarop Aerden werd afgerekend was dus al wat ouder. Maar dat doet er niet toe. Alles wat je op het internet – en dus ook social media – schrijft blijft.

Bezint eer ge een tweet verzint.

Reacties zijn gesloten.