01 dec 2023 – Oorlog

Natuurlijk houd ik niet van oorlog, wie wel. Maar bijna net zoveel als aan oorlog zelf, heb ik een hekel aan de communicatie van oorlog.

Bij de inval door Rusland in Oekraïne… of moet die zin zijn: Bij het bevrijden van Oekraïne door de Russische helden… Het is maar net welk perspectief je kiest. Is Putin de boef en Zelenski is een zeer vriendelijke, aaibare man die deze oorlog ook maar overkomt? Of is het andersom?

Bij de oorlog tussen Hamas en Israël is het nog ingewikkelder. De aanslag die Hamas pleegde was gruwelijk en Israël heeft natuurlijk alle recht om zich daar tegen te verdedigen. Maar de manier waarop ze dat doen, lijkt meer op wraak en brute moordlust dan op verdediging. In de communicatie putten beide partijen zich uit om aan te tonen hoe fout de ander is.

Het is altijd een uiterst giftige combinatie: communicatie en oorlog. En net als bommen en granaten levert  oorlogspropaganda weinig goeds op. Het verhardt alleen maar elke discussie, waarbij verzoening – nu of in de toekomst – steeds verder uit beeld raakt.

En nog iets over de beeldvorming van oorlog. Als je discussieert over dit onderwerp en daarbij kritiek op Israël hebt, krijg je voor je het weet te horen dat je antisemiet bent. Dat oneigenlijke argument wordt er mij te vaak en te snel bijgesleept.

Ik ben geen antisemiet en ik heb niets tegen Palestijnen. Ik respecteer Joden én moslims in hun religie. Twee geloven die overigens allebei vrede en liefde verkondigen.

2 reacties op “01 dec 2023 – Oorlog”

  1. Paul schreef:

    Altijd weer verhelderend. Wie is FGTH in ‘s hemelsnaam?

  2. lukas schreef:

    Ik wou er nog een prijsvraag van maken.
    Maar nee, ik ga het gewoon zeggen. Het is: Frankie goes to Hollywood.
    zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Frankie_Goes_to_Hollywood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *