17 nov 2023 – Verkiezingen

Voor liefhebbers van politieke communicatie waren het weer prachtige weken – en dat zal de komende dagen zeker niet minder worden. De campagne zit er bijna op. Het heeft iets geks, op dit moment willen alle partijen zo veel mogelijk onderlinge verschillen aantonen, en vanaf donderdag gaan ze op zoek naar de overeenkomsten en de mogelijkheden voor samenwerking. Alsof het na de verkiezingen andere partijen zijn geworden.

Voor kleine partijen – of althans de partijen die in de peilingen laag staan – is het extra lastig om de aandacht te trekken. En dat heeft een zelfversterkend effect: omdat alle aandacht naar de grootste partijen uitgaat worden de kleine partijen steeds kleiner. Op die manier spelen journalistieke keuzes een belangrijke rol in de uitslag. Als zij immers een kleien partij weinig of geen aandacht schenken, wordt die partij ook nooit groter.

Als het campagnestof in Nederland is neergedwarreld begint het in de VS op te waaien. Vanaf komend voorjaar beginnen de primaries, de voorverkiezingen voor het presidentschap. Dat zal er deze keer heftig aan toe gaan, zeker nu een van de favorieten voor de nominatie bij de Republikeinen een grote hoeveelheid rechtszaken boven het hoofd hangt.

De omgangsvormen in coalitie-land Nederland zijn niet zo wild. Lijsttrekkers waken er voor om niet zodanig te keer te gaan tegen een ander, dat samenwerken daarna niet meer mogelijk is.

Dat is enerzijds heel beschaafd, anderzijds ook een beetje onhandig. Want nu weet de kiezer nooit 100% zeker wat diens stem uiteindelijk zal betekenen voor het bestuur van ons land.

Reacties zijn gesloten.