08 sep 2023 – Campagnepraat

Langzaam maar zeker begint in Nederland de campagne op stoom te komen. Ik heb het bij eerdere verkiezingen – dat heb je bij een al bijna 10 jaar oud blog – al eens eerder beweerd: campagnecommunicatie is een aparte tak van sport. Zomaar eens drie vuistregels, die nu al weer geschonden zijn. Mogelijk de komende weken meer!

  1. Spreek jezelf niet tegen

Arjan Lubach toonde het deze week al aan, als je de pers uitnodigt voor de presentatie van je premierskandidaat, moet je niet twee dagen later ontkennen dat mevrouw Keijzer je… premierskandidaat is. Mevrouw Van der Plas deed dat wel en spreekt zichzelf  daarmee tegen.

  1. Wees niet ongeloofwaardig

Omtzigt richtte een nieuwe partij op en sprak waarschuwende woorden: wij willen niet te groot worden. Dat slaat nergens op. Een politieke partij heeft, om invloed uit te kunnen oefenen, zoveel mogelijk zetels nodig. Of probeert Omtzigt een self-denying-profecy neer te zetten: als ik heel erg Calimero speel ben ik straks vanzelf de grootste?

  1. Bedenk vooraf wie je vrienden zijn

Mevrouw Yeşilgöz liet aan het begin van de campagne weten dat ze best wil samenwerken met de PVV. Misschien is dat ook zo, maar de eerdere ervaringen (bij met name de achterban van haar eigen VVD) zijn iets minder enthousiast. Misschien komt het erg inclusief over om niemand uit te sluiten, maar bedenk wel dat dat ook tegen je kan werken. Timmermans van de combinatie PvdA-GroenLinks deed het tegenovergestelde: hij nodigde de Partij voor de Dieren en de SP uit om zich bij zijn combi-lijst aan te sluiten. Ook niet erg geloofwaardig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *