05 apr 2019 – 1 april!

Hoe ga je er mee om als je in een 1 aprilgrap bent getuind? Dat is de vraag die ik me stelde, niet naar aanleiding van een grapje dat ik op mijn werk mee had georkestreerd, maar naar aanleiding van de azijnzure reactie van de NOS. Hoe zat het? De tot de islam bekeerde ex-PVV’er Van Doorn liet weten dat hij zou gaan werken op het Haga Lyceum. Die school raakte eerder in opspraak omdat de NCTV aangaf dat er leraren rondlopen die contacten met terroristische moslimorganisaties hebben.

Nu vind ik het niet relevant of dit een leuke grap is of niet. De NOS nam het bericht over: maakte er op de website en in de tv-journaals melding van. Toen bleek dat het een grap was, liet de NOS weten wel twéé keer gevraagd te hebben aan Van Doorn en het Lyceum of het soms een aprilgrap betrof. ‘We zijn keihard voorgelogen,’ zei hoofdredacteur Gelauff zuur.

In een tijd van nepnieuws begrijp ik wel dat media het vervelend vinden om voor de gek gehouden te worden. Maar ik vind al die morele verontwaardiging nou ook weer niet nodig. Wees toch gewoon grootmoedig. ‘We zijn er ingetrapt, volgende keer beter,’ dat is ook een reactie. En dat je het wel twee keer gevraagd hebt en dat Van Doorn en de school besloten in hun grap te persisteren… heb je dan opeens het Grote Gelijk aan je kant als het achteraf toch een 1 april grap blijkt? Wat mij betreft niet!

Reacties zijn gesloten.