04 sep 2020 – Campagnecommunicatie

Hoorde ik President Trump dat nou werkelijk proberen vorige week? “Blue lives matter”? Hij wilde daarmee opkomen voor de politie in Amerika. Terwijl duizenden demonstreren tegen het politiegeweld, laten Trump en de Republikeinse campagne weten deze demonstranten als oproerkraaiers te zien, die het op de leven van politiemensen gemunt hebben.

Waar een president is staat zou moeten zijn om te verbinden, de bevolking bij elkaar te brengen en geweldsuitbarstingen met rust en redelijkheid te onderdrukken, lijkt Trump uit op nog meer polarisatie en segregatie in een toch al zo verdeeld land. Op de Republikeinse conventie werd geweld tegen de Black Lives Matter demonstranten zelf verheerlijkt, door het echtpaar McCloskey een podium te bieden. Dat is geen campagnecommunicatie, dat lijkt me ophitserij.

Ik zeg wel eens: met goede communicatie kun je een probleem beheersen, met slechte communicatie kun je een probleem vergroten. Trump doet er alles aan om die stelling te bewijzen. Onder het mom van campagnevoeren zet hij hele bevolkingsgroepen tegen elkaar op. En voor de duidelijkheid, er is niks mis met een beetje politiek onderscheid, er mag best wel wat te kiezen zijn. Ook in Nederland komen er verkiezingen aan en partijen beginnen zich een beetje te profileren. Dat is een normaal democratisch principe.

Maar zodra je geweld aanjaagt en er doden vallen, laat je de democratische principes die aan de moderne rechtsstaat ten grondslag liggen ver achter je en kwalificeer je je land als een bananenrepubliek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *