05 nov 2021 – Ceci n’est pas une pipe

Het bekendste werk van de schilder René Margritte is Ceci n’est pas une pipe. We zien een pijp, maar de tekst er onder zegt dat het geen pijp is. Een flauwe grap? Nee, Margritte leert ons dat woorden niet perse altijd in overeenstemming zijn met wat we zien. Je ziet namelijk inderdaad geen pijp, maar een schilderij.

Ik moest aan dat schilderij denken toen ik het gestuntel van Mark Zuckerberg zag die het bedrijf Facebook opeens een heel andere naam gaf. Hij doopte het bedrijf om in Meta.

Als je vanaf nu alle koeien voortaan krokodil noemt, verandert er helemaal niets aan de koe. Die blijft heus wel melk geven. De naam van Facebook in Meta veranderen betekent niet hetzelfde als de bedrijfsvoering veranderen. En daar zit de kritiek op Facebook, het bedrijf doet dingen op het gebied van uw en mijn privacy die eigenlijk niet deugen.

Het lijkt een beetje op Trump en zijn volgelingen, als je aantoonbare feiten fake news noemt, zijn ze weg. Tenminste, dan kan je ze gewoon ontkennen.

Nee, als je wil aankondigen dat jouw bedrijf de dingen heel anders gaat aanpakken kan je in mijn ogen beter al je energie stoppen in die verbeteringen dan in een grote naamswijziging en brand-change. Laat maar zien wat je intrinsieke waarden zijn, in plaats van je logo en je naambordje. Totdat Facebook, eh Meta, dat waarmaakt, blijft het gewoon hetzelfde bedrijf onder een andere naam.

Meta? Ceci est Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *