06 jan 2023 – Iran

Om je punt duidelijk te maken zijn er allerlei communicatiemiddelen. Een daarvan is satire. Door iets waar je tegen bent belachelijk te maken, laat je blijken dat en vaak ook waarom je er tegen bent. Ik vind dat er volop ruimte moet zijn voor satire. Natuurlijk komt er punt waar satire overgaat in belediging, maar hoge bomen moeten wel tegen een stootje kunnen.

Ook Iraanse ayatollahs zouden wat mij betreft wel tegen een stootje moeten kunnen. Per slot van rekening zijn ze zelf ook niet mals, er worden veel doodstraffen uitgevoerd, meisjes mogen niet naar school en een vrouw – haar naam was Masha “Jina” Amani en ze was pas 22 jaar – die geen hoofddoek draagt mag straffeloos worden vermoord door de zedenpolitie.

Het weekblad Charlie Hebdo wijdt deze week een heel nummer aan Iran. Natuurlijk zijn de spotprenten beledigend, grof en weinig subtiel. Daarom zijn het spotprenten.

Iran eist nu dat de staat Frankrijk ingrijpt en het blad verbiedt. In Iran zou dat zeker mogelijk zijn, maar in ons deel van de wereld niet. Daarom sluiten ze nu een Frans instituut dat er verder ook niks mee te maken heeft.

De vraag is niet of je het er mee eens bent, of dat je die plaatjes leuk vindt. De vraag is of wij bereid zijn om Charlie Hebdo de gelegenheid te bieden ze af te drukken. Daarvoor heeft de redactie in 2015 al de allerhoogste prijs betaald.

Nous sommes Charlie.

2 reacties op “06 jan 2023 – Iran”

  1. Paul Vriend schreef:

    Uit mijn ervaring, wanneer in Frankrijk koop ik wekelijks de Hebdo, besteedt deze krant veel ruimte aan objectieve informatie.
    De laatste van deze zomer een Franse hoogleraar (vrouw) die haar betoog begon dat de Koran niet zo rigide is als de ayatollahs verkondigen.

  2. Marc Schweppe schreef:

    Deze zaterdag 7 januari alweer 8 jaar geleden. Opdat wij nooit vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *