06 jun 2014 – Nieuwsbeeld

Zes dagen voor de aftrap van het WK voetbal in Brazilië gaat het meeste nieuws over protesten, over relletjes en demonstraties. Allemaal tegen het WK. Waar de demonstranten gebruik van maken is van de aanwezigheid van de gehele wereldpers, terwijl er nog weinig tot niets over het voetballen te melden valt. En dus is er een geweldig grote behoefte van media om toch over iets te schrijven.

Het gerucht gaat al jaren dat premier Tony Blair op de ochtend dat hij vernam dat prinses Diana dood was, direct al zijn ministers heeft aangespoord om persberichten met slecht nieuws uit te doen. “Dat zien ze toch niet, alle mediaberichten gaan de komende dagen alleen maar over Diana.” Ik weet niet of het waar is, maar er zit een kern van logica in. Een cynische logica, dat wel.

Ik organiseerde zelf ooit een persconferentie, had een twintigtal aanmeldingen van journalisten maar kreeg vlak tevoren evenzoveel afzeggingen. Bij Schiphol stortte die ochtend een vliegtuig van Turkish Airlines neer.

De demonstranten in Brazilië en de listige premier maken allebei gebruik van wat ik Nieuwsbeeld noem. Daar kun je als woordvoerder gebruik van maken. Doe persberichten waarvan je wil dat ze gezien worden niet uit op dagen dat het hele land het over iets anders heeft. Accepteer dat je niet op kan tegen groter of dwingender nieuws dan het jouwe. Ken het Nieuwsbeeld, door op elk moment van de dag te weten: waar gaat het vandaag over?

Reacties zijn gesloten.