07 aug 2020 – Dapper

Chan Santokhi, kiest voor een dappere communicatiestrategie. Hij werd half juli beëdigd als nieuwe president van Suriname, nadat hij een paar dagen eerder officieel werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

Binnen twee weken kwam hij met een pittige boodschap: er komen grote bezuinigingen aan en de overheid zal een flink aantal ambtenaren moeten ontslaan.

Op zijn persconferentie legde Santokhi uit dat zijn voorganger er een ongekende puinhoop van heeft gemaakt. Bijna drie miljard dollar aan buitenlandse leningen en inkomsten van zo’n vier miljard dollar die niet meer terug te vinden zijn. “Het is sabotage van de hoogste orde” zei de president. Hij legde uit dat de vorige regering in haar laatste dagen nog een aantal streken heeft uitgehaald om het de nieuwe ploeg zo moeilijk mogelijk te maken.

Dan kan je op twee manieren mee omgaan. Je kan zeggen dat het moeilijk en ingewikkeld is en dat je rustig gaat proberen de boel zo goed mogelijk op orde te brengen in de komende jaren. De verkiezingsoverwinning is nog maar vers en populariteit is een kwetsbaar goedje. Of je zet direct de bijl er in: een arrestatiebevel voor de vorige minister van financiën en grote, pijnlijke bezuinigingen. Daarmee riskeer je dat er demonstraties komen, dat het volk zich tegen je zal keren en dat er politieke ruimte voor de oude macht ontstaat. Dat is de dappere route.

Het valt nog te bezien hoe dit afloopt, maar vooralsnog lijkt Santokhi de moeilijkste – dapperste – keuze te maken, in ieder geval in zijn communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *