15 jul 2016 – Civil Journalism

Ik had het vorige week over civil journalism, en ik realiseerde me later pas dat misschien niet iedereen met die term vertrouwd is. Met civil journalism bedoelen we het gegeven dat het niet meer exclusief aan journalisten is om het nieuws te verspreiden; vrijwel iedereen maakt met behulp van de moderne techniek allerlei nieuws wereldkundig. Wie een smartphone en een internetverbinding heeft, is een cameraman. Als er iets gebeurt, zie je vrijwel iedereen meteen naar een telefoon grijpen om het te filmen. Wie weet, zijn de beelden nog geld waard! Was het vroeger ondenkbaar dat een TV-nieuwsprogramma beelden uitzond die ze niet zelf hadden gemaakt, tegenwoordig zie je in vrijwel elk journaal wel beelden de van YouTube of Facebook zijn geplukt. Met alle risico’s van dien, hoe weet je zeker dat de beelden echt zijn?

Een tweede aspect van civil journalism is de snelheid van social media, die door de traditionele media natuurlijk nooit gehaald kan worden. Als er echt iets aan de hand is, gaat de community op Social Media razendsnel met zichzelf in discussie. Met alle flarden kennis en feiten die links en rechts aanwezig zijn, is het snel mogelijk om de ware toedracht uit te vinden. Bomaanslag op de luchthaven van Brussel of Istanbul? Kijk op Twitter en je hebt eerder een volledig beeld dan wanneer je CNN aanzet. De journalistieke nieuwsvoorziening wordt dan verzorgd door de massa. Onjuistheden worden er meestal snel door de wet van de grote getallen uitgefilterd.

Tenslotte is er nog een element. Journalistiek brengt niet alleen het nieuws, journalistiek voorziet ook duiding. Hoe moet je dit begrijpen, waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren. Die duiding wordt nu ook vaak door sociale media geboden. Check simpelweg het aantal retweets voor of tegen een bepaalde stelling, en je komt er achter hoe communities reageren. Nieuwsvolgers hebben geen duiding meer nodig, ze wegen het liever zelf, of sluiten aan bij een influencer.

Hierdoor is het gewicht van civil journalism toegenomen. Dat is vaak heel nuttig en boeiend, en heel soms, zoals ik vorige week beweerde, ook wel eens lastig.

Reacties zijn gesloten.