13 nov 2020 – Gracieus verliezen

Het internet puilt uit van de grappen en komische filmpjes over president Trump, die niet in staat is zijn nederlaag te erkennen. Terwijl het eigenlijk te triest is om waar te zijn. Een staatsgreep is het, niet minder dan dat, wanneer hij de verkiezingsuitslag niet wil erkennen omdat hij verloren heeft.

Dat bracht mij bij het volgende. Communiceren over een nederlaag. Voetbalcoaches weten feilloos hoe dat moet. Ik zie elke zondag een winnende coach glunderen en een verliezende coach balen. Soms hoor je vooral gemopper maar er soms wordt er ook heel gracieus gebaald. Dan hoor je: “De tegenstander heeft gewoon schitterend gespeeld en we hebben terecht verloren.” Of: “Hun derde goal was zo mooi, daar kan ik alleen maar van genieten.” Dat is knap. Gewoon toegeven dat de ander beter was.

Trump is een zakenman en in het soort zaken dat hij deed, bestaat alleen winnen. Verliezen kost veel geld, dus bouw je alleen een imperium als je wint. De gereedschapskist van Trump kent daardoor heel veel instrumenten, maar verliezen zit daar niet tussen. Kan-ie gewoon niet.

Misschien moet Trump eens op zondagavond met mij naar Studio Sport kijken. Daar wordt elke week door de helft van de geïnterviewden verloren. Er zijn een heleboel tussen die dat goed en waardig kunnen. Allemaal mensen uit een heel competetieve omgeving, net als u Mr. President.

Die geïnterviewde coaches of voetballers mogen dan verliezers zijn, maar in communicatief opzicht verslaan ze Trump. Zijn ze toch nog ’n beetje winnaars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *