16 apr 2020 – Beu

Die lockdown. Dat we die allemaal echt ontzettend beu zijn, dat is wel duidelijk. En wie daar nog over twijfelt: op donderdag was er een bericht over het “experiment” op Koningsdag in Breda, waar Radio538 een Koningsdagfeest (al op 24 april) organiseert. Er mogen 10.000 mensen aanwezig zijn… er zijn meer dan een miljoen kaartjes aangevraagd.

Leuk, een feest, maar er is ook kritiek. En die valt goed te begrijpen. Horecaondernemers in Breda moeten hun zaken gesloten houden, terwijl er wel 10.000 mensen een paar honderd meter verderop staan te feesten. Je zal maar een café in de binnenstad hebben.

Het lijkt wel alsof het kabinet het niet meer goed kan doen. Terrassen wel open of niet open. Vaccins wel prikken of niet prikken. Derde golf bijna voorbij of nog niet op de piek.

Het lukt Rutte en de zijnen gewoon maar niet om goed uit te leggen wat ze aan het doen zijn. Critici voegen daar meteen aan toe: maar ze doen ook niks goed. Ik weet het niet. Het ziet er inderdaad nogal rommelig uit, maar misschien is dit wel het beste wat je onder deze omstandigheden kan doen.

Draagvlak komt niet als je steeds blijft roepen dat je alles goed doet. Draagvlak komt als je in staat bent om uit te leggen wat je doet en waarom dat soms niet werkt. Dat lukte Rutte een jaar geleden een stuk beter dan nu.

Maar dat komt natuurlijk ook omdat we het zo ontzettend beu zijn. Die lockdown.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *