16 jun 2023 – Duivels dilemma

Deze week een duivels dilemma. Reageren of negeren?

Laat me bij het begin beginnen. Het ministerie van Financiën plaatste deze week een opmerkelijk tweet. De tekst luidt:

Eerder vandaag verscheen er een uitlegvideo over het onderwerp ‘Buy Now, Pay Later’ op het Twitteraccount van het ministerie van Financiën. Onder deze video werden meerder opmerking geplaatst waarin een ambtenaar van het ministerie – die in de video voorkwam – racistisch werd bejegend. Dit tolereren wij op geen enkele wijze. Deze opmerkingen zijn dan ook gerapporteerd. Er is besloten om de video te verwijderen van Twitter om zo geen verder podium te beiden aan deze haat.

Het eerste wat in me opkwam was: daarmee geven ze dus toe aan racisme. Reageren is immers een vorm van aandacht geven, en het is nu eenmaal zo dat alles wat je aandacht geeft, groeit.

De tweede gedachte was: ja, maar ze hebben ook groot gelijk dat ze racisme en andere “typische Twitter troep” niet zomaar accepteren. Je moet af en toe een duidelijke streep trekken over wat je niet wil.

Toen ik daarop bleef doorbroeden, bedacht ik ook dat er nu wel een communicatiedoelstelling om zeep is geholpen. Iemand had immers bedacht dat die campagne via Twitter verspreid moest worden om zo een kennelijk geïdentificeerde doelgroep te informeren. Nu het weg is van Twitter, werkt dat niet meer.

Het is een duivels dilemma, waarbij je hoe dan ook iets moet opgeven. Ik begrijp dat het ministerie uiteindelijk deze keuze heeft gemaakt. Makkelijk is dat vast niet geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *