18 aug 2017 – Charlotsville

De reacties op de president waren niet mals. Barack Obama citeerde in een tweet Nelson Mandela en ik vond ook de opening van de Tonight Show door Jimmy Fallon erg aansprekend. Het gaat niet om de vraag of je voor of tegen Donald Trump bent. Het gaat erom, of je bereid bent je uit te spreken tegen racisme. Tegen nietsontziende haat, die uitmondt in geweld. Heather Heyer werd in Charlotsville door een neo-nazi doodgereden, omdat zij demonstreerde tegen rassenhaat.

Hoe kun je jezelf nog leider van een land noemen, als je weigert om direct dit soort uitwassen te veroordelen? Ik snap dat Trump een hoop aanhangers heeft onder de extreemrechtse groeperingen in Amerika, maar met een auto inrijden op een weerloze jonge vrouw kan toch niet goedgepraat worden in ruil voor een paar stemmen?

In de jaren ’30 hadden ze nog geen social media. Toen is het toch gelukt om rassenhaat tot acceptabel gedachtengoed te verheffen. Nu is het laagdrempelig verspreiden van dit soort ideeën en mobiliseren van een stel idioten veel makkelijker. Als je dat wil voorkomen, dan is krachtig leiderschap nodig. Trumps nalaten – bewust of onbewust – om dat soort leiderschap te tonen, is heel zorgelijk.

Hoop kunnen we putten uit het feit dat de hierboven aangehaalde tweet van Obama een wereldrecord vestigde als de meest gelikete tweet ooit. Het zal de haat niet wegnemen, maar het sterkt in de gedachte dat de meerderheid niet perse een stille meerderheid hoeft te zijn.

Zo toont de keerzijde van social media toch ook nog een glimmende voorkant.

Reacties zijn gesloten.