26 okt 2018 – Polariseren

In Nederland moesten na de moord op Pim Fortuyn de media het ontgelden, want zij hadden Pim ‘gedemoniseerd’ en daarmee zijn ontijdige dood uitgelokt.

Het is een vaak gebruikt en doorgaans zeer succesvol communicatiemiddel van populistische politici: de media hebben het allemaal gedaan. De permanente oorlog tussen Trump en de media kreeg deze week weer een veelzeggend vervolg. Op een campagnebijeenkomst in Texas scandeerden zijn aanhangers “CNN sucks”, terwijl Trump grijnzend verklaarde “I don’t like them either.”

Door constant de media aan te vallen zaai je twijfel over alles wat zij berichtten. Daardoor kunnen kritische reportages je niet meer schaden, je noemt het ‘fake news’ en daarmee is de kous af.

Wat er echter deze week gebeurde is weer een stapje erger. Verschillende vooraanstaande Democraten kregen bombrieven thuisbezorgd. Kennelijk denkt een of andere zieke geest de president een lol te doen door angst en mogelijk zelfs verderf te zaaien onder de Democraten.

In de ogen van de dader kan het alleen maar een aanmoediging zijn dat Trump de gebeurtenissen niet spijkerhard veroordeelt. Integendeel, hij – en namens hem zijn woordvoerders – geven gewoon de media de schuld. Zij hebben in zijn ogen de politiek in Amerika zo gepolariseerd dat dit soort dingen nu eenmaal gebeuren.

De media hebben het allemaal gedaan… Ik zie dat anders: als er één instituut is dat kan depolariseren en alle partijen bij elkaar kan houden, dan is dat de president. Dat hebben verschillende oud-bewoners van het Witte Huis bewezen. En in Nederland Wim Kok, moge hij rusten in vrede.

Reacties zijn gesloten.