27 mrt 2020 – Daadkracht

Minister-president Rutte oogst veel lof met zijn rustige en beheerste toon in de aanpak van de corona-crisis. De laatste persconferentie, met maar liefst vier ministers riep bij sommigen nog wel vragen op, maar de boodschap was volgens mij helder.

Ook in andere landen wordt een stevige respons die uitgedragen wordt door koele en intelligente leiders geprezen.

Ik zag deze week ook president Bolsonaro van Brazilië op tv. Hij noemde corona een hoax, die hem noch zijn land kan raken. “Ik ben gezond en ik ben een atleet, dus ik maak me nergens zorgen over.” In de eerste dagen van de uitbraak van het virus was er nog een president die dat soort teksten had: “Een verzinsel uit China. Dit kan ons niet raken. Een paar mensen met griep, nou en?” Ondertussen werd vanmorgen bekend dat er geen land in de wereld is met zoveel coronapatiënten als de Verenigde Staten.

Zorgeloosheid, ontkenning en wegwuiven. De strategie van populistische presidenten is in ieder geval president Trump duur komen te staan. Juist in het jaar dat hij hoopt op herverkiezing moet hij zien dat zijn land nu extreem zwaar getroffen wordt. Te vrezen valt dat door het gebrek aan maatregelen Brazilië ook die kant op gaat.

Het feit dat we volgens het RIVM heel langzaam grip krijgen op het virus juist dankzij de maatregelen van het kabinet, betekent in mijn ogen dat strenge en stevige aanpak (beleid) met een koel hoofd (communicatie) van premier Rutte wel degelijk helpt.

Weten is niet genoeg, we moeten het toepassen.

Willen is niet genoeg, we moeten het doen.

(Goethe)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *