28 jun 2019 – Trillende handen

De woordvoerders van Bondskanselier Merkel hebben het er maar druk mee. Nadat Merkel voor de tweede keer in acht dagen in het openbaar een trilaanval kreeg, besloten ze om “geen commentaar” te zeggen. Om daar aan toe te voegen dat het goed met haar gaat.

Later bedacht een van de woordvoerders dit: “Ze probeerde wanhopig een herhaling van het trillen van vorige week te voorkomen. De herinnering aan dat incident leidde tot de situatie vandaag. Het was een psychologisch proces. Er is niets om ons zorgen over te maken.”

Als de bondskanselier last heeft van trillende handen is het niet gek dat media daarover berichten. Het communicatiebeleid “geen commentaar” is daarbij in mijn ogen geen goed idee. De tekst die later werd gebruikt is al iets beter, maar geeft weer geen antwoord op de vraag wat er dan die eerste keer mis was.

Van BBC tot CNN, van Reuters tot AP, alle media berichten er nu over, al dan niet met een hoop speculatie over wat er “aan de hand” is of zou kunnen zijn.

Maar dát kan toch niet de bedoeling zijn? Als je wil dat er niet veel aandacht aan besteed wordt, geef dan direct openheid. Mevrouw Merkel had last van de hitte. Of de bondskanselier is oververmoeid. Of ze heeft griep. Kan gebeuren, we zijn allemaal wel eens niet lekker.

Tja, openheid helpt waarschijnlijk niet tegen trillende handen, maar ‘t is wel echt het enige medicijn tegen ongewenste speculatie en hypende media.

Reacties zijn gesloten.