29 jun 2018 – Telegraaf

“Ik vind De Telegraaf een veel te rechtse rotkrant en hoewel ik geweld veroordeel kan ik begrijpen dat er mensen zijn die daar tegen protesteren.” Stel dat Tommy Wieringa dat gezegd zou hebben. Dan zou misschien zijn volgende boek een slechte recensie krijgen in De Telegraaf, maar verder zou er niemand een woord aan vuil maken.

Nu wel. Want dat zei hij niet.

Hij zei tijdens een burgemeesterscongres over de aanslag van eerder deze week op het gebouw van De Telegraaf: “Dat werd tijd.”

En daarmee bereikt mijnheer Wieringa het tegenovergestelde van wat hij bedoelde. Want nu gaat het alleen nog maar – niet in de laatste plaats door de hevige verontwaardiging van… De Telegraaf – over de ongepastheid van de opmerking, over het verheerlijken van geweld en over de schaamteloosheid van de burgemeesters die ongemakkelijk grinnikten om Wieringa. En niet meer over de vraag waaróm Wieringa zei wat hij zei.

Als je publieke statements maakt, dat geldt ook voor een prikkelende mening, dan moet je ervoor zorgen dat het debat niet de andere kant op vliegt. Als je het wil hebben over De Telegraaf, die jou niet aanstaat, dan moet je dat benoemen. Het enige wat Wieringa nu deed was die aanslag prijzen. Hij voelde zich kennelijk vrij om een populistische grap te maken over een krant die in zijn ogen te populistisch is omdat er geen doden en gewonden waren gevallen.

Goede les, ook voor ‘bekende Nederlanders’ die ergens iets van vinden. Een grap mag natuurlijk altijd, zolang die leuk is en niet een ander debat oproept dan het punt dat je wil maken. 

Reacties zijn gesloten.