04 aug 2017 – Eieren

Zou het nog leuk zijn om woordvoerder van de NVWA te zijn?

De NVWA deed aanvankelijk eigenlijk niets fout: ze constateerde dat er iets in sommige eieren zit en sloeg, zoals dat hoort, alarm. En daarna ging eigenlijk alles mis. Er is kritiek op het onderzoek en er is kritiek op de communicatie.

In dat laatste ben ik natuurlijk geïnteresseerd. Of ze nu wel of niet goede onderzoeken doen en of dat allemaal snel genoeg gaat, daar weet ik namelijk niets van. Maar gebrekkige crisiscommunicatie… dat is zó makkelijk te voorkomen. Je hoeft maar drie dingen te doen: voorbereiden, voorbereiden en voorbereiden. De druk van de media in zo’n geval is enorm: ze willen van alles en willen dat nu meteen. Maar dat betekent nog niet dat je – vergeef me deze flauwe grap – als een kip zonder kop moet gaan communiceren.

Het is natuurlijk prima als een directeur bij Nieuwsuur gaat zitten om uit te leggen wat er aan de hand is. Maar als die man daar dan uitspraken doet die hij de volgende dag weer moet terugnemen, dan heb je je zaakjes niet voor elkaar. En dat valt behalve de directeur in kwestie, ook en vooral de woordvoerder kwalijk te nemen. Die moet immers het interview voorbereiden en zorgen dat de directeur met een paar goede spreekteksten en heldere boodschappen de studio in gaat.

Antwoord op mijn vraag helemaal bovenaan: Nee, vast niet. Maar er valt wel een hele hoop te verbeteren, en dus is het misschien best een leuke klus om aan te pakken.

Reacties zijn gesloten.