05 aug 2016 – Morgen

Ik krijg regelmatig mailtjes of Appjes van volgers van dit blog, die me laten weten waar ik óók over had kunnen schrijven. Het blijft lastig, 250 woorden is een strenge doelstelling. En dus moet je keuzes maken, en kies ik liefst voor een onderwerp dat het dichtst bij mijn vak blijft. Dat betekent niet dat die reacties niet welkom zijn, integendeel. Zo blijf ik ook scherp, dus ga daar alsjeblieft mee door.

Ik had me voorgenomen om mijn gedachten te delen over de brief in The Independent van Minister Koenders over Aleppo. Ik was onder de indruk van die brief en van het media-effect daarvan. Maar toen kwam woensdag de voorpagina van de Vlaamse krant De Morgen en die raakte mij nog meer. Op die voorpagina stonden uitlatingen van Belgen op Social Media over de dood van een 15-jarige jongen van Marokkaanse afkomst. “Racisme zonder schaamte”, had de krant daar om heen gezet.

De Morgen kiest er voor om zo hun afkeer van dit racisme vorm te geven. Critici vinden dat een krant niet zo nadrukkelijk moet opiniëren, en alleen maar objectief verslag moet doen van de feiten. Ik ben dat niet met ze eens. Media kunnen bij zware issues wel degelijk een rol spelen in een maatschappelijk debat. De Morgen lokte een lawine van reacties uit, nationaal en internationaal. Zo bedrijven ze journalistiek – door te laten zien wat er aan de hand is en nemen ze tegelijkertijd hun maatschappelijk verantwoordelijkheid – door de discussie uit te lokken over racisme anno 2016. Goed gedaan.

Reacties zijn gesloten.