01 apr 2016 – Cruijff

Geloof me, ik heb het echt geprobeerd: niet deelnemen aan de Cruijff-hype. Maar toch, een blog over deze bijzondere communicator. Alles wat deze man heeft gezegd, wordt als de woorden van een Profeet genoteerd, en zelfs zijn versprekingen (per ongeluk ‘geitenkaas’ in plaats van ‘gatenkaas’) worden beschouwd als zeer diepe wijsheden, die we nog jarenlang aan tekstexegese kunnen onderwerpen. De woorden van Cruijff, bij elkaar gezet en uitgegeven in luxe banden.

Ik heb Cruijff verschillende keren zien voetballen, en dat deed hij bijzonder goed. Hij was inderdaad een van de beste voetballers die ooit heeft rondgelopen. En zijn opvattingen over het spelletje waren, ja ik geef dat toe, revolutionair en daarmee van grote invloed op de modernisering van de sport. Daar vertelde hij soms over, en dat deed hij op geheel eigen wijze. Dat is leuk, dat is authentiek en dat is vanuit sportief oogpunt bijzonder interessant.

De Nederlandse pers heeft echter besloten dat hij een soort voetbal-Messias was, die onmogelijk ongelijk kon hebben. Ieder woord dat aan hem kon worden ontlokt was een belangrijke aanvulling op het Evangelie van Cruijff.

Wat mij betreft blijft het hierbij: Cruijff was de beste voetballer die Nederland ooit gehad heeft. (Ik las in de krant dat we uit eerbied voortaan moeten zeggen: Cruijff was de beste voetballer wie Nederland ooit gehad heeft.) Maar soms versprak hij zich, of kraamde hij onzin uit. Dat doen mensen namelijk wel eens. Zélfs mensen, die heel aardig zijn en waanzinnig goed kunnen voetballen. Rust zacht, beste Johan.

Reacties zijn gesloten.