01 feb 2019 – Spijbelen

Zou minister Slob de essentie van klimaatspijbelen begrijpen? Hij reageerde donderdag op het plan van Nederlandse scholieren om het voorbeeld van hun Belgische leeftijdgenoten te volgen en op een schooldag samen te demonstreren voor een beter milieubeleid. Natuurlijk is het gek als de minister van Onderwijs het een goed plan vindt om te gaan spijbelen, maar wat zei hij? “Gaan jullie maar in het weekend demonstreren.” Zo weet ik er nog wel een paar. Staken mag, maar doe dat wel op een dag dat je toch al vrij hebt. De hele dag vegetariër, maar niet tijdens het eten.

Demonstreren moet je nou juist doen op een manier die impact heeft. De duizenden scholieren die deze week hun lessen laten schieten om te demonstreren maken diepe indruk op de Belgische politiek. Het is de jeugd, die de macht rechtstreeks aanspreekt, hoe moet je daar mee omgaan? Jeugd die de macht ook in verlegenheid brengt, want moet je die kinderen nou straffen omdat ze niet naar school gaan? Straffen omdat ze jou aanspreken omdat ze willen dat je de wereld beter voor ze achterlaat?

Minister Slob denkt al dat ongemak een stapje vóór te zijn door hen voor te stellen dat ze maar op zaterdag gaan demonstreren. (met ‘weekend’ bedoelt hij waarschijnlijk niet ‘zondag’) Zou hij soms bang zijn voor duizenden kinderen die de regering, dus ook hem, aanspreken op het klimaatbeleid? Een beleid waar het kabinet toch al niet zo eensgezind over is… of zou daar het echte ongemak van Slob zitten?

Reacties zijn gesloten.