01 jul 2016 – Kroes

Een interessant interview op de Vlaamse televisie. Oud-Eurocommissaris Neelie Kroes was niet gediend van de kritische vragen die haar werden voorgeschoteld, en brak zichtbaar geïrriteerd het interview af. “Ik heb nog meer te doen.”

Als je toestemt in een interview, dan betekent dat, dat de journalist vragen mag stellen. Dat kost tijd, en toestemmen in betekent dus ook dat je tijd hebt gereserveerd. Niet in het onredelijke natuurlijk, maar je gaat niet na een aantal minuten al de boel afbreken. En kritische vragen, dat kan je overkomen. Zeker, wanneer je – zoals uit het interview blijkt – echt wel iets uit te leggen hebt. Als je daar geen zin in hebt, waarom ga je dan wel voor de camera zitten? 

Wie heeft mevrouw Kroes hierin geadviseerd? Als woordvoerder bereid je meestal dit soort interviews goed voor. Bij die voorbereiding hoort: welke onderwerpen komen aan de orde? Natuurlijk mag de journalist zijn beste konijnen nog even n de hoge hoed houden, maar als je goed op de hoogte bent, zie je de meeste valkuilen wel aankomen. En dan kun je op basis daarvan inschatten of het verstandig is of niet, meewerken aan het interview.

In het fragment was het duidelijk dat mevrouw Kroes niet goed was voorbereid. Of haar irritatie de journalist of haar woordvoerder betreft, valt moeilijk te zeggen. Feit is en blijft, dat ze daar beter niet had kunnen gaan zitten. Nu is het nieuws “Neelie Kroes breekt interview af” en dat ziet er niet best uit.

Reacties zijn gesloten.