08 jul 2016 – Schuld

Op een besloten feestje voor Kamerleden van VVD en PvdA stond Diederik Samson vrolijk te zingen. Hij nam zichzelf op een cabarateske manier op de hak, door te zingen: Het is allemaal de schuld van Diederik. Zo gaat dat, politici willen ook wel eens even stoom afblazen; voor de camera’s moeten ze altijd maar hun gezicht in de plooi houden en keurige teksten uitspreken. En als je dan onder elkaar bent, dan maak je daar grappen over. In het geval van Samson is de zelfspot overigens echt heel grappig.

Minder grappig is het, dat zoiets uitlekt. Tegenwoordig maakt iedereen overal maar filmpjes van met een smartphone, en alles moet direct via social media naar buiten. In dit geval is het beeldmateriaal opgepikt door – of gegeven aan – De Telegraaf. Ik kan me voorstellen dat ze daar bij de PvdA niet heel blij mee zijn. Juist omdat het een besloten feestje was, kun je zulke grappen maken. Het onderlinge vertrouwen neemt natuurlijk flink af, wanneer iemand dat dan gaat filmen. De volgende keer zal Samson wel tien keer nadenken voordat hij weer zoiets doet. En dat is jammer, want in de beslotenheid is het heerlijk om jezelf te laten gaan, en al je stress weg te lachen.

Wiens schuld het is dat wij dit filmpje hebben gezien? Geen idee (al zou het zo in het liedje passen: wie het ook geweest is, het is toch de schuld van Diederik) Maar hoezeer ik ook altijd pleit voor openheid en transparantie, dit vind ik niet zo sjiek. Laten we ervoor waken dat civil journalism niet omslaat in onbegrensd voyeurisme. Want als dat gebeurt, zal er nooit meer iemand zichzelf veilig genoeg voelen om gewoon even lekker gek te doen. 

Reacties zijn gesloten.