01 jul 2022 – Krediet

Als iemand het gevoel heeft in haar of zijn voortbestaan bedreigd te worden, dan vind ik bijna altijd dat we goed naar diegene moeten luisteren. En als dat gaat via een demonstratie, heb ik daar geen problemen mee, zelfs als dat links of rechts wat overlast veroorzaakt.

Na deze inleiding mag het duidelijk zijn dat mijn blog van deze week over de boerenprotesten gaat. Want ik begrijp heel goed dat de door de regering aangekondigde maatregelen zeer bedreigend zijn voor het voortbestaan van veel bedrijven. Zonen die geen kans meer zien hun vaders op te volgen, jonge boeren die enorme investeringen verloren zien gaan. Evenzogoed zie ik overigens de noodzaak van het nemen van maatregelen tegen de stikstofproblematiek.

Ik was dus behoorlijk genuanceerd, maar dat is de afgelopen tijd omgeslagen. En ik merk in mijn omgeving dat meer mensen daar tegenaan lopen. Want de boel kort en klein slaan, politici bedreigen, bij de minister aan de deur komen, bermen in de fik steken waardoor automobilisten in gevaarlijke situaties terecht komen, dat gaat voor mij veel te ver. Daarmee maak je mensen alleen maar boos.

Het is een simpele communicatie-les. Om draagvlak te krijgen, moet je sympathie opwekken. Dat doe je met een sterk inhoudelijk verhaal en met acties, die de niet-betrokken meerderheid zich betrokken laat voelen. Zodra je over die grens heen stapt en acties gaat voeren die de politie als “terreur” omschrijft, ben je dat draagvlak snel kwijt, en verlies je je kansen om nog iets te bereiken.

Ongelooflijk dom om zo je krediet te verspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *