01 mei 2020 – Coalitie

En opnieuw heeft het CDA het lastig. In de provincie Noord Brabant willen de Christen Democraten samen met de VVD en de partij Brabants Belang een vierpartijencoalitie sluiten. De vierde is Forum voor Democratie. Natuurlijk wringt daar de schoen. Want veel CDA’ers hebben niks met het nationaal-populisme van Baudet en de zijnen. Een ledenraadpleging leert dat nipt de helft van de CDA’ers kan leven met deze coalitie. Nu is het aan de fractie om te beslissen.

Natuurlijk roept dat herinneringen op aan 2 oktober 2010, toen de landelijke partij verscheurd was over regeringsdeelname in een coalitie waaraan ook de PVV deelnam. Net als nu stemden de leden in een dramatisch congres, live op televisie, uiteindelijk net vóór.

Aan een coalitie deelnemen met een partij waar je niks voor voelt kun je op twee manieren uitleggen. De eerste is puriteins democratisch: de kiezers willen het zo dus doen we het zo. Misschien een beetje tegen onze wil, maar de kiezers wil is heilig. De tweede wordt ingegeven door macht: als we in de coalitie zitten bereiken we meer van ons programma dan daarbuiten.

Welke keuze je ook maakt, het fatsoenlijk uitleggen is een lastig probleem. Want in de praktijk is het vooral zo dat je gewoon op het pluche wil zitten, in het centrum van de macht terecht wil komen. Dat gaat meestal ten koste van een heleboel principes. Communiceren over het doelbewust loslaten van principes is iets wat politici meestal niet zo goed kunnen.

En dan regent het opeens drogredenen en krokodillentranen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *