01 okt 2021 – Hol van de leeuw

Ik ken Piet Ploeg niet als een bange man (hij was politiek actief in de gemeente waar ik dat zelf ook ben) maar zijn publicatie van deze week getuigt van grote moed.

Ploeg verloor bij de aanslag op vlucht MH17 zijn broer, schoonzus en neef. Hij is voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 en woordvoerder namens de nabestaanden. Hij is een van de velen die gebruik maken van het recht van nabestaanden om in de strafzaak tegen de Russische verdachten het woord te voeren.

Ploeg schreef deze week een opiniestuk. Dat doet hij wel vaker, maar zelden in het hol van de leeuw. Hij bood zijn tekst namelijk aan The Moscow Times aan. Je moet het maar durven. Ploeg vertelt over het proces en over het Nederlandse gebruik om slachtoffers en nabestaanden spreekrecht te geven in strafzaken.

Ik werd geraakt door de laatste zin. Vol ingehouden woede doopt Ploeg strijdbaar zijn pen in de allerzwartste inkt om het op te nemen tegen het machtige Rusland. Niet op de Russische manier, lomp en grof, maar met de kracht van waardigheid en beschaving. Precies datgene wat hij vraagt van Rusland. Wat mij betreft is dit de mooiste zin van deze week:

Let the civilization shown in this monster trial by the court, the litigants and the next of kin themselves in the aftermath of the downing of flight MH17 be an example to Russia and the defendants of how truth and justice are handled in a civilized society.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *