01 sep 2017 – Vertrouwen

Hij deed zijn best om het nog wat te laten lijken. Voor de verzamelde pers sprak hij opgelucht, dat een crisis was afgewend. ‘Goede afspraken gemaakt, en wij hebben het vertrouwen gekregen dat nu gaat gebeuren wat wij willen.’

Als je eerst dreigt op te stappen uit het kabinet als er niet wordt voldaan aan een keiharde voorwaarde, en dan later met een heel vaag verhaal genoegen neemt over geschonken vertrouwen, dan is dat misschien een mooie woordvoeringslijn, maar waar het op neer komt is dat de gedecimeerde PvdA-fractie niet meer in staat is te krijgen wat zij wil. Lodewijk Asscher deed, als gezegd, een dappere poging om het te verkopen als een overwinning, maar tussen de regels door liet hij blijken wat het is: een nederlaag.

Het enige wat hij hiermee bereikt heeft is dat de salarissen in het basisonderwijs nu op de politieke agenda staan. Meer niet, want of Rutte hen uiteindelijk 0,1 of 4,5 procent salarisverhoging zal geven, weten we niet. Het werd Asscher niet gegund daar nog iets over te zeggen.

Voor je eigen geloofwaardigheid is het de vraag of je een nederlaag wel moet proberen te verkopen als een overwinning. En dat roept meteen de vraag op of het wel zo slim was dat Asscher zo hard inzette, een paar weken geleden. Zelfoverschatting met slechts negen zetels of een bewuste (communicatie-)strategie? Een stuiptrekking van de tanende macht of een positieoffer ten gunste van de docenten? De tijd zal het leren.

Reacties zijn gesloten.