02 aug 2019 – Wilders en Muskens

In 1996 zei de bisschop van Breda, Tiny Muskens, dat hij het wel kon begrijpen als een arm iemand een brood zou stelen. “Ik praat het niet goed, maar ik kan het wel begrijpen,” zei hij. De essentie van wat Muskens deed, was dat hij nooit opriep om brood te stelen. Daarom verklaarde hij alleen dat hij het wel zou kunnen begrijpen. Zo zette hij op zijn geheel eigen manier het armoededebat in Nederland op de politieke agenda.

Ik moest daaraan denken toen ik donderdag het filmpje van Wilders zag. Hij zegt nadrukkelijk dat het handhaven van de wet de taak van de politie is, dat hij niemand wil oproepen om iets te gaan doen, máár… als iemand zelf gaat ingrijpen bij een overtreding van het op woensdag ingegane boerkaverbod, nou, dan begrijpt Wilders dat wel.

Communicatief is dat slim van Wilders. Hij weet – uit voorbeelden in Denemarken – dat de handhaving van het boerkaverbod een probleem wordt. Mocht er ergens iemand een moslima met boerka uit de tram sleuren, zal Wilders de eerste zijn om dat te veroordelen. Om vervolgens aan te dringen op betere handhaving. Het opzetje is nogal doorzichtig, maar goed gevonden en waarschijnlijk effectief. Je weet zo zeker dat het onderwerp op de politieke agenda blijft: ofwel door verontwaardiging over de uitspraken van Wilders ofwel door incidenten en de discussie die daarop volgt.

Wilders zal er dus beslist niet wakker van liggen dat velen hem veroordelen om deze “niet-oproep”. Tegenwind levert hem immers doorgaans politieke winst op.

Reacties zijn gesloten.