02 jul 2021 – Documentaire

Ik vind het helemaal niet zo gek als een geïnterviewde (of diens communicatieteam) vóór publicatie van een interview inzicht heeft in het product. De gebruikelijke afspraak is dat ‘feitelijke onjuistheden’ gecorrigeerd mogen worden. Zeker bij geschreven interviews wil het nog wel eens zo zijn dat wanneer je iemand letterlijk citeert, maar zonder de context, er iets komt te staan wat niet meer precies de bedoeling van de geïnterviewde weergeeft. En dan wordt dat, soms met een paar woordjes maar, rechtgebreid. Het is immers ook in het belang van de journalist dat alles wat er wordt gepubliceerd, klopt.

Ik heb er daarom geen moeite mee dat het communicatieteam van mevrouw Kaag vooraf inzage had in de VPRO-documentaire. Het team stelde een paar wijzigingen voor, ook dat begrijp ik. De documentairemakers moeten zich vervolgens afvragen: wordt het daar inhoudelijk beter van? Als dat het geval is, is er niets op tegen dat zij de film nog een beetje aanpassen. Al die ophef en het stevige getoeter van rechts dat er met gemeenschapsgeld een linkse campagne wordt gevoerd vind ik dus nogal overdreven.

Op één ding na. In de film zit mevrouw Kaag in de auto zonder een gordel te dragen. Kennelijk is de VPRO verzocht om aan die beelden een digitale autogordel toe te voegen. En heeft de VPRO nog geprobeerd ook.

Dat zijn geen feitelijke correcties, dat is de waarheid bewust verdraaien. Dat zou noch D66 noch de VPRO moeten willen. Dat gaf de omroep in een prima statement ook toe.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *