02 jun 2017 – Covfefe

Ik heb het al vaker geschreven: je zal toch maar de woordvoerder van Donald Trump zijn. De president twittert en het lijkt wel alsof hij dat doet zonder te overleggen met zijn communicatieadviseurs. De woordvoerder mag dan proberen de zaak weer recht te breien. Deze week ging het om het woord covfefe. Niemand weet wat dat betekent. Op social media wordt er hartelijk om gelachen, en ook Trump zelf maakte er een dag later een grapje over. Ik zou er als woordvoerder of adviseur van Trump minder om kunnen lachen. Het versturen van halve tweets met niet bestaande woorden midden in de nacht duidt niet op een stabiel communicatiebeleid.

“Ondanks aanhoudende negatieve media covfefe” stond er op Twitter. En waarmee werd de woordvoerder op pad gestuurd? Woordvoerder Sean Spicer legde uit dat covfefe juist de bedoeling was: ‘De president en een kleine groep mensen weet precies wat hij bedoelde‘. Het leverde Spicer de hoon op van de aanwezige pers.

Nu is het nog een onbenulligheidje, maar wat kan die man nog meer aanrichten?

Het antwoord op die vraag kwam een paar dage later. Geen halve zinnen, geen onduidelijke woorden. Trump kwam goed uit zijn woorden en liet geen misverstanden ontstaan bij een persconferentie in de tuin van het Witte Huis. Hij liet weten dat Amerika uit het klimaatverdrag van Parijs stapt.

Dit keer ging er echt helemaal niets mis met de communicatie. Het was nu het de inhoud, waarvoor ik absoluut niet voor zou willen tekenen.

Reacties zijn gesloten.