02 jun 2023 – Beelden

Communicatie is zeker niet alleen een kwestie van woorden. Beelden kunnen ook een verhaal vertellen, en vaak zelfs beter dan woorden. Beroemd is het voorbeeld van het eerste presidentiële televisiedebat ooit, tussen Kennedy en Nixon. De radioluisteraars (niet iedereen had in 1960 al televisie) waren er van overtuigd dat Nixon had gewonnen, maar de televisiekijkers wisten wel beter. Kennedy zag er goed uit en wist precies hoe hij naar de camera moest kijken. Nixon had een verkreukeld pak aan en keek vermoeid om zich heen.

Sindsdien is er veel veranderd. Politici weten ondertussen:  hoe je overkomt, bepaalt voor een groot deel je electorale succes.

We gaan langzaam maar zeker weer af op nieuwe presidentiële verkiezingen in de Verenigde Staten. Joe Biden, die in november 81 wordt, heeft aangekondigd opnieuw een gooi te doen naar het Witte Huis. Hij kan de oudste gekozen president van de VS worden.

Nu zegt het niet alles, maar dat Biden deze week van een podium viel helpt hem niet. Het is een beeld van een oude en instabiele man. Tenminste: fysiek instabiel. Zijn communicatieteam haastte zich om te verklaren dat de president zich prima voelt en dat het goed met hem gaat. Gewoon gestruikeld, kan iedereen gebeuren.

Zijn mogelijke uitdager Donald Trump (76 jaar) liet zich ondertussen weer eens filmen op de golfbaan om te laten zien hoe gezond en sportief hij is.

Ook in de komende campagne zal het veel gaan over uitstraling en over beelden. En ongetwijfeld over de hoge leeftijd van Biden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *