03 apr 2020 – Politieke communicatie

Op 6 juni 2014 schreef ik in mijn blog: Het gerucht gaat al jaren dat premier Tony Blair op de ochtend dat hij vernam dat prinses Diana dood was, direct al zijn ministers heeft aangespoord om persberichten met slecht nieuws uit te doen. “Dat zien ze toch niet, alle mediaberichten gaan de komende dagen alleen maar over Diana.” Ik weet niet of het waar is, maar er zit een kern van logica in.

Diezelfde logica? Te midden van wat de premier eerder noemde de grootste crisis die ons land buiten oorlogstijd ooit heeft meegemaakt, is er een flink pakket aan milieumaatregelen door het kabinet doorgevoerd. Het zogenaamde Urgenda-pakket omvat onder meer een beperking van de productie door kolencentrales en een vliegtaks. Je zou kunnen zeggen dat het kabinet die maatregelen nu neemt omdat er toch geen haan naar kraait, we hebben wel wat anders aan ons hoofd. Maar deze maatregelen moet het kabinet wel nemen, want dat is door de rechter zo bepaald. Je kan hooguit iets zeggen van de timing, die maken dat er weinig politieke weerstand is.

In politieke communicatie gaat het om het aanspreken van datgene wat iedereen het over heeft. Dat maakt Rutte op dit moment zo populair. Je ziet de peilingen omhoog schieten, omdat Rutte goed en duidelijk weet te communiceren over de coronacrisis. Zou die er niet zijn, dan was er nu een groot milieudebat bezig in ons land, denk ik. Maar dat durft niemand Rutte op dit moment aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *