03 dec 2021 – Middel

Deze week namen we na 16 jaar afscheid van bondskanselier Merkel. Los van de vraag of je het altijd met haar eens bent is zij iemand die er een geheel eigen communicatiestijl op nahoudt.

Bij haar afscheid hield ze Duitsland nog even een spiegel voor: “Wanneer wetenschappelijke kennis wordt ontkend, moet tegenspraak luid klinken. Wanneer haat en geweld worden gezien als legitiem middel om eigen belangen na te streven, moet onze tolerantie haar grens vinden.”

Waarschijnlijk vergeefs, de complotdenkers zullen dit vast zo verdraaien dat ze zelf gelijk hebben. Als ze er al naar luisteren.

Ook in ons land dringen ‘alternatieve waarheden’ en het ontkennen van wetenschap steeds meer door naar de oppervlakte. Corona heeft daar bepaald geen goed aan gedaan.

Het is de vraag hoe je zo’n cirkel moet doorbreken. De regelmatige persconferenties van het kabinet helpen in ieder geval niet. Rutte en De Jonge roepen zelf te veel het beeld op van twee mannen die eigenlijk ook geen idee meer hebben over hoe het verder moet. Koren op de molen van de complotdenkers.

Communicatie is nooit een doel, maar altijd een middel. In dit geval moeten we een (communicatie)middel bedenken om de tweedeling in de maatschappij een halt toe te roepen, om te voorkomen dat alles wij versus zij wordt. Een samenleving waarin je het gewoon oneens mag zijn maar wel met elkaar in gesprek blijft.

De woorden van Merkel zijn relevant, maar ze bieden de oplossing niet. Ze signaleren alleen maar een groot probleem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *