03 feb 2017 – Onverdedigbaar

De Franse oud-premier François Fillon wil  namens zijn politieke partij, Les Republicains, president van Frankrijk worden. Tegen de niet zo bekende linkse kandidaat Benoît Hamon en de in de ogen van velen toch iets te extreme Marine Le Pen, zou hij een behoorlijke kans maken.

Totdat de media zich vastbeten in verhalen over corruptie. Hij zou zijn vrouw voor tonnen baantjes hebben bezorgd, waar ze niets voor deed, behalve het geld ophalen. Fillon verdedigt zich met: ‘Het is niet waar’. Daardoor gaan de media nog harder graven en volgt er vrijwel elke dag een nieuwe ‘onthulling’ in deze zaak – door de kranten smeuïg “Penelopegate” genoemd, naar de voornaam van Fillons echtgenote.

Ik weet niet of de beschuldigingen juist zijn. Hoe dan ook geldt nog altijd de oproep uit 1978 van de Nederlandse oud-Kamervoorzitter Vondeling, die politici voorhield dat het altijd beter is om zo ver mogelijk te blijven van zelfs de ‘schijn van het kwaad’. Het is niet alleen kwalijk corrupt te zijn, het is zelfs kwalijk om corrupt te lijken. Een publiek oordeel wordt namelijk niet perse geveld op basis van feiten, het komt veel vaker op basis van het gevoel dat er ‘iets niet klopt.’

Het ligt voor de hand om uit de race te stappen. Dat zou onterecht kunnen zijn, maar zo is het nu eenmaal: Fillons zaak is onverdedigbaar geworden. De feiten doen er namelijk al lang niet meer toe, het publieke (lees media-) en politieke oordeel is geveld. Onze eigen oud-minister Van der Steur weet hoe dat voelt.

Reacties zijn gesloten.