03 jan 2020 – Verbod

Laat me deze wekelijkse blog vandaag beginnen met al mijn vaste volgers en incidentele bezoekers een gelukkig en communicatief Nieuwjaar te wensen.

De start van het nieuwe jaar was misschien voor u wel heel mooi, met vrienden of familie en om middernacht de allerbeste wensen. Voor Nederland was de start van 2020 echter heel treurig. Vuurwerkdoden, voor miljoenen vernield, hulpverleners met vuurwerk belaagd… wie het nog begrijpt mag het zeggen.

Al direct op 1 januari waren CDA en VVD er als de kippen bij om te melden dat een algeheel vuurwerkverbod voor hen geen optie is. De redenering: we moeten de huidige regels beter handhaven, dan is een verbod niet nodig.

U ziet toch ook wel dat dat een flinterdunne redenering is? De grote partijen zijn gewoon bang dat ze kiezers verliezen met een impopulaire maatregel. Dan moet je dat ook maar gewoon zeggen. Premier Rutte deed dat tenminste wel met het terugbrengen van de maximum snelheid van 130 naar 100: Dit vinden onze kiezers misschien niet leuk maar het moet toch. Punt. Ik houd van dat soort directe communicatie.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren komen waarschijnlijk met een initiatief voor een vuurwerkverbod. Ik vind het onbegrijpelijk dat niet alle partijen zich daar direct bij aansluiten. Vuurwerk kost levens, brengt elke jaar opnieuw enorme schade toe, is bijzonder schadelijk voor ons leefmilieu en het kost ook nog eens een heleboel geld.

Mijnheer Van Dam en mevrouw Yesilgöz: Dit vinden uw kiezers misschien niet leuk maar het moet toch. Punt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *