03 jun 2016 – Typhoon

Goed gedaan van Typhoon. Vanwege de ‘verdachte combinatie’ van dure auto en huidskleur werd hij door de politie aangehouden. Toen bleek dat het de succesvolle rapper was, die zo’n auto best kan betalen. Typhoon plaatste een bericht op Instagram, waarin hij sprak over etnische profilering. Etnische profilering, een mooi eufemisme voor racisme.

Niet alleen al op Typhoons eigen Instagramaccount, maar ook elders: op Twitter en tot in de kolommen van vrijwel alle Nederlandse kranten, lokt dit voorval een heleboel discussie uit. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze ingezonden brieven in De Volkskrant of de vele reacties op de site van De Telegraaf. Van zeer begripvol tot onversneden racistisch, je vindt het allemaal.

Als je de boodschap van Typhoon goed leest, is dat nu juist zijn bedoeling. Hij lokt een debat uit, waarmee het onderwerp racisme opeens op de publieke en poltieke agenda komt te staan. Hij schrijft immers: Het is niet alleen de politie, dit is een dikke error in de NL’se samenleving. Eerste stap naar verandering is toegeven dat racisme / discriminatie / onderscheid nog steeds onderdeel van onze cultuur is.

Wat Typhoon knap gedaan heeft, is zijn bekendheid en een persoonlijke ervaring inzetten, om te communiceren over een maatschappelijk probleem. Niet zoals een BN’er die plotseling ambassadeur van een of ander goed doel wordt. Die lokken daarmee namelijk zelden een zo brede discussie uit.

Overigens vond ik de reactie van de Minister van V&J ook sterk: Van der Steur nodigde de rapper direct uit om een rol te spelen in de opleiding van Nederlandse politiemensen.

Reacties zijn gesloten.