03 mei 2019 – Testosteron

Je zal maar woordvoerder van de Internationale Atletiek Federatie (IAAF) zijn. Dan mag je iets uitleggen, dat volgens mij niet goed uit te leggen valt. Hoe zit het?

Er is een vrouwelijke atleet, Caster Semenya en die heeft een merkwaardige afwijking, namelijk dat ze te veel van het mannelijke hormoon testosteron aanmaakt. Daardoor heeft ze voordeel ten opzichte van haar concurrenten en da’s niet eerlijk, vindt de IAAF. Dus bepaalde die sportbond dat zij – en alle andere atletes die een te hoge testosteronspiegel hebben, naar die zijn er niet, dus het gaat alleen over Semyana – een medicijn moet slikken om die spiegel te verlagen. Zij ging in beroep en verloor voor het sporttribunaal CAS haar zaak.

Je kan begrijpen dat een sportbond wil dat er eerlijk gesport wordt, en daarom moet doping ook streng bestreden worden. Mevrouw Semyana gebruikt echter geen doping, ze heeft nu eenmaal een bepaalde afwijking en kan daardoor best hard lopen.

Zou de internationale basketbalbond nu ook kunnen bepalen dat het niet eerlijk is als je toevallig 2,14 meter bent en daarom alle basketballers boven de 2 meter kunnen uitsluiten? Slanke soepele hordelopers met lange benen: sorry jongens, maar da’s niet eerlijk tegenover  kleine dikkerdjes… jullie mogen niet meedoen.

Het valt gewoon niet uit te leggen: hier hebben we iemand die helemaal niet vals speelt, maar gewoon gebruik maakt van een lot uit de loterij van Moeder Natuur. Dat is, vind ik, een stuk beter uit te leggen dan haar te dwingen een soort on-doping te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.