03 mrt 2023 – Overdrijven

Ik ben er een groot voorstander van dat we allemaal een beetje rekening houden met elkaar. Niet nodeloos kwetsen. Als er groepen in onze samenleving zijn die ergens last van hebben, nou, dan houden we daar rekening mee wat mij betreft en passen we ons allemaal een beetje aan. Het kinderfeest wordt er heus niet minder op als Piet een roetveeg op zijn gezicht heeft.

Maar je kan ook overdrijven. James Bond en Roald Dahl herschrijven, zoals deze week werd geopperd, allemaal omdat sommige teksten anno 2023 niet meer kunnen, dat vind ik geen goed idee. Als je bang bent dat kinderen in aanraking zouden kunnen komen met verkeerde idee├źn, moet je ze onderwijzen. Leer ze onderscheid te maken. Leer ze begrijpen dat dingen vroeger ooit anders waren. Door ze af te sluiten van de geschiedenis loop je alleen maar het risico dat er dingen ondergronds gaan broeien en daar komt zelden iets goeds van.

Ik ken trouwens nog tal van andere boeken en kunstwerken die je tegenwoordig niet meer zou kunnen maken, omdat onze opvattingen zijn veranderd. Maar moet je alle musea en bibliotheken dan maar leegtrekken? De geschiedenis gewoon ontkennen, het is allemaal niet gebeurd? Het punt is: het is wel gebeurd en ooit was het volgens de geldende normen en waarden wel ok.

Ik zie er niks in de geschiedenis te ontkennen. Je moet de feiten van gisteren gebruiken om de dag van morgen een stukje mooier te maken. Daarbij rekening houden met elkaars gevoelens maar niet overdrijven.

 

NB Mijn nieuwe boek is uit! De woordvoerder is te koop in jouw lokale boekwinkel of via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *