03 sep 2021 – Of het deugt…

Ik ben toch benieuwd hoe dat ging, daar in die ruimte die wij vroeger kenden als de Trêveszaal, maar tegenwoordig beter Ruttes Duiventil genoemd kan worden. Ministers en staatssecretarissen komen en gaan. Deze week was het de beurt aan minister Cora van Nieuwenhuizen om haar ministerschap vaarwel te zeggen. Voor een baan in de energielobby.

“Nee joh, ik zeg gewoon dat ’t prima is, geen probleem. Ze zullen me feliciteren!” Zou Van Nieuwenhuizen op die manier haar communicatiestrategie hebben toegelicht aan de achterblijvers in het kabinet? Ik ben bang van wel.

Toen de discussie in alle hevigheid oplaaide en er van veel kanten kritiek kwam, gebruikte Van Nieuwenhuizen bij Nieuwsuur een bijzonder zinnetje: Ik houd me aan de regels zoals wij die in dit land hebben vastgesteld. Als je zo gaat communiceren dan erken je dat het niet deugt wat je doet. Want er zit een grijs gebied tussen wat mag en wat ethisch verantwoord is. Binnen dat grijze gebied zie je heel vaak dat ene zinnetje opduiken. Het is niet verboden, dus het mag. Of het moreel in orde is, doet er niet toe.

Banken kwamen er niet mee weg. Vervuilende industrieën komen er niet meer mee weg. Bedenkers van schimmige financiële constructies worden er steeds vaker op aangesproken. Maar minister Van Nieuwenhuizen nam de gok. Natuurlijk wist zij best dat het niet OK is om te gaan lobbyen bij of rond een ministerie waar je kort ervoor nog politiek verantwoordelijk was. Maar er is inderdaad geen wet die het haar verbiedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *