04 aug 2023 – Diplomatiek

Diplomatieke communicatie is meestal nogal… diplomatiek. Landen zeggen keurige dingen over elkaar en omzeilen iedere vorm van kritiek. Als je kritiek hebt dan doe je dat achter gesloten deuren en in het openbaar blijf je altijd vriendelijk en beleefd.

Hoe snel is dat veranderd als we het hebben over Rusland. Tot op het hoogste niveau zijn de teksten over Rusland helemaal niet diplomatiek meer sinds de Russische inval in Oekraïne.

Ik dacht daaraan toen ik begin deze week de Franse minister van Buitenlandse Zaken hoorde reageren op de staatsgreep in Niger. Eind vorige week werd president Mohamed Bazoum afgezet en vastgehouden door het leger. Grote menigten in de straten van hoofdstad Niamey verbrandden de Franse vlag. Frankrijk was ooit kolonisator van Niger, en haat tegen het westen vindt een uitweg via haat tegen Frankrijk. Opvallend was, dat de naam van Vladimir Putin werd gescandeerd en dat mensen met Russische vlaggen zwaaiden.

De minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Catherine Colonna – zij is overigens de oud-woordvoerder van president Chirac – reageerde bijna achteloos. Zij verklaarde dat de protesten in Niger alle gebruikelijke ingrediënten van destabilisatie door Rusland bevatte. Een stevige beschuldiging. Normaal zou wanneer een groot land zoiets zegt over een ander groot land de wereld te klein zijn.

Maar nu werd het eigenlijk door bijna niemand opgepikt. Is dat omdat we Rusland definitief hebben afgeschreven of omdat het “maar” om Niger gaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *