04 mrt 2022 – Boos

De secretaris-generaal van het Ministerie van Financiƫn, Bas van den Dungen, laat zien hoe interne communicatie werkt. Omdat de heer Van den Dungen het bericht op zijn eigen LinkedIn-pagina plaatste, werd het toch ook een beetje externe communicatie. Zo kon ook ik, terwijl ik daar dus niet werk, het filmpje toch zien.

Waarom was deze topambtenaar boos? Tim Hofman van het programma BOOS baarde eerder veel opzien met zijn onthullingen over The Voice en deed nu een oproep om namen van ambtenaren van de belastingdienst te melden. Een soort openbare schandpaal waar je dan ambtenaren aan kan spijkeren. Dat schoot in het verkeerde keelgat van Van den Dungen en hij nam een filmpje op. Bijgaande link verwijst naar zijn LinkedInpagina waar het filmpje staat.

Waarom het zo goed is?

In de eerste plaats omdat er niet weggemoffeld wordt dat er in het verleden fouten zijn gemaakt. Die boodschap wordt gevolgd door: wij werken keihard om gemaakte fouten te herstellen. In de tweede plaats omdat Van den Dungen de veiligheid van de eigen medewerkers onderstreept. Het kan niet zo zijn dat Hofman, of wie dan ook, voor eigen rechter kan spelen. Een sterk staaltje leiderschap: ik sta voor al mijn medewerkers, zelfs als er dingen zijn misgegaan. En tenslotte vind ik het sterk dat hij het bericht durft te delen. Niet intern houden, maar direct open en transparant naar buiten brengen. En zo haal je de angel al vooraf uit een mogelijk issue.

En dat is de effectiefste vorm van crisismanagement die er bestaat: proberen een crisis te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *