04 sep 2015 – Tweede Kamer

Deze week kwam de Tweede kamer terug van haar zomerreces. Het wordt een leuk jaar in de politiek. Het regeerakkoord is wel zo’n beetje klaar, dus nu komt het er op aan dat de regeringspartijen gaan laten zien waarom ze ook alweer vorige de verkiezingen hadden gewonnen, en de oppositie mag aantonen waarom zij de volgende gaan winnen.

Dat zal dus veel met communicatie van doen hebben. Jezelf goed profileren is een kwestie van communicatie. Omgaan met onverwachte omstandigheden, uitleggen wat je tot nu toe hebt bereikt; het is allemaal communicatie. En dat maakt politiek volgens mij zo ontzettend leuk. In mijn jaren als politiek journalist in Den Haag vond ik het spel al veel leuker dan de knikkers. Slim formuleren, handig gebruik maken van wat er om je heen gebeurt, niet laten zien wanneer je het eigenlijk niet weet: met alleen woorden wordt het koren van het kaf gescheiden.

Echte woordkunstenaars zijn zeldzaam in de politiek. Af en toe zie je er wel eens iemand tussen die beter is dan de rest, maar de gave van het woord zoals bijvoorbeeld Hans van Mierlo die had, zie je niet vaak. Een herinnering: Als journalist vroeg ik hem eens : “Mijnheer van Mierlo, verwacht u nog verrassingen in dit debat?” Hij grijnsde en zei: “Vertel me eens, als ik ze zou verwachten, waren het dan nog wel verrassingen?” Doek.

Reacties zijn gesloten.