05 feb 2021 – Knip

Biden staat voor de enorme taak om zijn land weer te verenigen, een boodschap die hij sinds het winnen van de verkiezingen steeds uitdroeg. We horen het hem deze dagen vaak zeggen: We zijn terug van weggeweest. De vraag is of dat een verstandige aanpak is. Maar Biden maakt een slimme knip in die boodschap.

Aan de ene kant klinkt het heel goed, want het geeft een duidelijk signaal af aan de rest van de wereld: ik laat die wonderlijke man die hier de afgelopen vier jaar zat nu achter me en wil weer vooruit kijken. Internationale kringen halen opgelucht adem, de diplomatie met de subtiliteit van een kettingzaag is voorbij.

Maar voor binnenlands gebruik is die boodschap nog te kwetsbaar. Want de kloof tussen de Democraten en de Republikeinen wordt er natuurlijk alleen maar groter op als je benadrukt dat hoe anders je het aanpakt. Daarom legt Biden nu juist nadruk op het buitenlandse aspect: we doen weer mee, onze diplomatie telt weer, ze praten weer met ons. Dat zijn de dingen waar ook de Trump-aanhangers weinig moeite mee kunnen hebben want het maakt Amerika groot.

Op binnenlands gebied daarentegen is Biden nog heel behoedzaam en waakt hij ervoor zich al te hard af te zetten tegen zijn voorganger. Dat kan hij zich nog niet permitteren.

De tijd zal leren of Biden inderdaad in staat zal zijn om Amerika weer te verbinden. Over het buitenland hoeft hij zich geen zorgen meer te maken. Daar kan hij nu al bijna niet meer stuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *