05 jan 2018 – Pavlov

 

Ik wens alle volgers van dit blog een gelukkig, succesvol, verdraagzaam, spannend en communicatief 2018!

 

PAVLOV

Op Nieuwjaarsochtend vroeg, na een vrolijke nacht stappen, werd mijn 22-jarige neef in elkaar geslagen door vier jongens, die hem een ‘kankerhomo’ noemden. Kennelijk was zijn geaardheid voldoende reden voor een pak slaag. Ik deed later die middag een tweet uit, waarin ik de daders opriep om met mij te komen praten.

Hier en daar pikte ik een paar retweets op, en vooral vanaf dinsdag ging het opeens hard. Meer dan duizend retweets en mijn bericht werd door meer dan honderdduizend twitteraars gezien. Ik vroeg in mijn tweet, op mijn eigen manier, aandacht voor intolerantie en in dit geval zinloze homohaat. Twitter is een goed middel hiervoor; enkele journalisten sloegen aan op het verhaal en een Amsterdams gemeenteraadslid stelde vragen over het incident.

Was ik aanvankelijk blij met de vele positieve reacties, in de loop van woensdag veranderde de toon van het debat. Pavlov nam het over. De discussie ging opeens over Marokkanen. Die zouden het wel gedaan hebben. Verschillende mensen boden me zelfs aan om een paar buitenlanders met een honkbalknuppel in elkaar te slaan.

Ik zeg er nog twee dingen over.

De daders waren blanke, Nederlandse jongens.

Wie in het kader van de tolerantie aanbiedt om een minderheid te beschadigen, is in mijn ogen geen haar beter dan de vier hufters die mijn neef aanvielen. Als we werkelijk iets willen bereiken tegen zinloos geweld en haat, waarom leidt dat dan tot het opjutten tegen buitenlanders en het aanwakkeren van nog meer geweld?

Reacties zijn gesloten.